top of page

De functies van je bekkenbodem.

Het is noodzakelijk als vrouw te weten waarom de spieren van de bekkenbodem zo belangrijk zijn en welke taken zij vervullen. Want ‘knowledge is power’ en hoe meer inzicht we verwerven in ons lichaam, hoe doelbewuster en efficiënter we kunnen oefenen.


De functies van onze bekkenbodem zijn:


1. Een dragende en ondersteunende functie van bekkenorganen.


De organen van het klein bekken zijn de blaas, de baarmoeder en de darm. Meer bepaald de endeldarm, dit is het laatste deel van de dikke darm. Deze organen hangen op via bindweefsel (fascia) en ligamenten maar worden dus ook ondersteund door de bekkenbodemspieren. Zonder voldoende steun van de bekkenbodemspieren is er een verhoogde kans op orgaanverzakkingen (prolaps). Tijdens en na de zwangerschap is het belangrijk deze ondersteunende functie te onderhouden.


2. Een open- en sluitfunctie


De oppervlakkige bekkenbodemspieren liggen rondom de anus, de vagina en de plasbuis. Door deze spieren aan te spannen kunnen we urine, stoelgang en windjes ophouden en door deze spieren te ontspannen kunnen we naar het toilet gaan om te plassen en stoelgang te maken. De zwangerschap kan uitdagend zijn voor de bekkenbodemspieren en daarom des te belangrijker hier aandacht aan te geven.


3. Een seksuele functie


De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat seksuele betrekkingen mogelijk zijn en ze spelen in rol in het krijgen van een orgasme.


4. Een stabiliserende functie


De vier grote spieren van de diepe core zijn:

  • het middenrif (diafragma)

  • de bekkenbodemspieren

  • de diepe buikspier (m. transversus abdominis)

  • en de diepe rugspier (m. multifidus).

Spieren van de diepe core

Deze vier spieren werken samen voor het creëren van optimale stabiliteit. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar.

De bekkenbodemspieren maken deel uit van de diepe core en dragen dus bij aan de corestability! De bekkenbodemspieren zijn functioneel als deze goed kunnen opspannen, ontspannen en een juiste timing hebben.

5. Rol tijdens de bevalling.


En als laatste vernoemen we graag de rol van de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling gaat het vooral om het ‘actief ontspannen’ van de bekkenbodemspieren. Hoe beter we deze spieren ontspannen, hoe makkelijker ons kindje door het geboortekanaal zal gaan.



Wil je graag een functionele bekkenbodem en een krachtige werking van je hele coresysteem tijdens de zwangerschap? Dan is het online programma 'KRACHTIG ZWANGER' van de workin moms zeker iets voor jou. Stap voor stap krijg je uitleg over de werking van je core en hoe je dit kan toepassen tijdens workouts en in het dagelijkse leven. Dit voor een energieke zwangerschap zonder kwalen!


bottom of page