De bekkenbodem maakt deel uit van de diepe core en draagt dus bij aan de corestability van ons lichaam. Over de bekkenbodem is reeds veel geweten, maar het blijft een onderwerp waar we niet snel over zullen praten in het dagelijkse leven. Daarom bespreek en ontkracht ik voor jullie de grootste mythes..
Mythe 1. Urineverlies is normaal tijdens en na je zwangerschap.
Niet waar. Urineverlies hoort er niet zomaar bij. Het is een veelvoorkomende klacht maar we mogen dit niet aanvaarden als iets normaal. Urineverlies duidt altijd op een disfunctie en het is heel belangrijk dit aan te pakken. Ongeacht hoeveel kinderen je op de wereld hebt gezet en hoe oud je bent.
Mythe 2. Vrouwen die via een keizersnede bevallen, kunnen geen bekkenbodemproblemen ontwikkelen.
Niet waar. Je baarmoeder hangt enerzijds op via ligamenten en fascia (bindweefsel) en anderzijds wordt deze gedragen door je bekkenbodemspieren. Je bekkenbodem heeft dus negen maanden lang je baarmoeder en je baby mee ondersteund waardoor het ook mogelijk is dat je bekkenbodemklachten kan ontwikkelen. Het is belangrijk om tijdens en na de bevalling, bij zowel een vaginale bevalling als een keizersnede, je bekkenbodem goed te verzorgen. Controle over de spieren, het goed kunnen aan- en ontspannen is van groot belang om klachten te voorkomen en genezen.
Mythe 3. Als je bekkenbodemspieren te sterk zijn dan is het moeilijker om vaginaal te bevallen.
Niet waar. Bekkenbodemspieren kunnen nooit té sterk zijn. Wel is het zo dat bekkenbodemspieren zich in een continue staat van spanning kunnen bevinden waardoor ze té strak of hypertoon zijn en dus moeilijker kunnen ontspannen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen weten hoe ze de bekkenbodemspieren kunnen aanspannen en hoe ze deze kunnen ontspannen om een functionele bekkenbodem te verkrijgen. Om te kunnen bevallen is het noodzakelijk dat de bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Een krachtige bekkenbodem is dus mooi als deze ook voldoende kan ontspannen.
Mythe 4. Alle bekkenbodemklachten zijn gerelateerd aan zwakte van de bekkenbodemspieren.
Waar. De voorwaarden voor een functionele bekkenbodem zijn: volledige ontspanning, mooie contractie en een goede timing van spieractivatie. Indien bekkenbodemspieren niet voldoende kunnen aanspannen en dus ‘hypotoon’ zijn, dan kan er onder andere sprake zijn van incontinentie (urineverlies) en prolaps (orgaanverzakking). Indien de bekkenbodemspieren niet voldoende kunnen ontspannen en ‘hypertoon’ zijn, kunnen symptomen zoals pijn bij het vrijen, constipatie en frequent plassen ontstaan.
Té gespannen bekkenbodemspieren bewegen niet mooi mee, reageren niet optimaal en zijn in dat opzicht ook zwak.
We willen dus geen té zwakke of té strakke bekkenbodemspieren en streven naar een functionele bekkenbodem die mooi kan opspannen en ontspannen.
Mythe 5. Kegeloefeningen lossen al je problemen op.
Niet waar. Kegeloefeningen zijn contracties van de bekkenbodemspieren waarbij je deze aanspant en opheft. Zoals we bij mythe 4 zagen, kunnen bekkenbodemklachten ook voorkomen door net té strakke of hypertone bekkenbodemspieren of waarbij de timing niet goed zit. Bij hypertone spieren willen we dus vooral ontspanning en verlenging bekomen. We streven steeds naar een functionele bekkenbodem waarbij actie en ontspanning in evenwicht zijn.
Wil je meer weten over het optimale mechanisme van de bekkenbodemspieren en hoe de ademhaling hier een cruciale rol bij speelt? Dan is het online programma ‘KRACHTIG ZWANGER’ van Workin Moms iets voor jou! Hierbij staat je core centraal en wordt het belang van een functionele bekkenbodem onderstreept in elke fase van de zwangerschap.
Comments