top of page

Wat is een diastase en kunnen we dit voorkomen?

Als je zwanger bent dan wijken de rechte buikspieren wat van elkaar. Dit om plaats te maken voor je groeiende baby. Na de zwangerschap kan dit (even) blijven bestaan.


Leve moeder natuur!


Moeder natuur heeft dit goed gezien! Vanaf het 2de trimester groeit de baarmoeder enorm veel waardoor de rechte buikspieren geleidelijk aan beginnen uit te wijken.

Tussen de rechte buikspieren bevindt zich een strook bindweefsel, dit is de ‘linea alba’. Deze kan je bekijken als een ‚rits’ tussen de rechte buikspieren. Tijdens een zwangerschap rekken en wijken dus niet alleen de rechte buikspieren uit, maar komen er ook trekkrachten op deze linea alba. Dit is een normaal, fysiologisch en functioneel verschijnsel en het zorgt ervoor dat je baby alle plaats heeft om te groeien.


Zo goed als alle vrouwen hebben een verwijding van de rechte buikspieren bij 35 weken zwangerschap. En gelukkig maar dat ons lijf de functie heeft om uit te rekken, want zo maakt het lichaam ruimte voor de baby.

Het uiteenwijken van de rechte buikspieren tijdens de zwangerschap is dus niet iets om je zorgen over te maken. Maar als deze verwijding blijft bestaan na de zwangerschap dan spreken we van een 'diastase', ook wel 'diastasis recti' genoemd. Hierbij zijn verschillende gradaties mogelijk. En dit willen we zoveel mogelijk vermijden. 'Zoveel mogelijk' want helaas hebben we geen volledige controle over dit verschijnsel. Ook andere factoren spelen een rol; zoals de grootte van onze baby, de hoeveelheid vruchtwater en de aanleg.


Hoe kunnen we ons lichaam een handje helpen?


We willen extra belasting op de linea alba vermijden zodoende een ernstige en blijvende diastase te voorkomen. Daarom zullen we zowel tijdens het dagelijkse leven als tijdens het sporten ervoor zorgen dat er geen abdominale overdruk ontstaat, dit is overdruk in de buik.

Hoe zorgen we voor een goede drukverhouding? In het dagelijkse leven doen we dit door steeds een mooie houding aan te nemen zowel in zit als in stand en door transfers uit te voeren op niet-belastende manier. Ook tijdens het sporten zullen we onze core beschouwen als één geheel, we maken gebruik van een correcte ademhaling en zullen de diepe dwarse buikspier (m. transversus abdominis) inschakelen.

We willen zowel tijdens dagelijkse handelingen als tijdens het sporten overdruk op de buikwand vermijden.

De manier van bewegen en trainen, zowel pre- als postnataal vraagt een specifieke benadering. Een benadering waarbij je rekening houdt met je hele core.


Zelfhelend vermogen

Je kan dus voor een deel proactief werken om een ernstige en blijvende diastase te voorkomen. Na je zwangerschap is het aangeraden om vrijwel meteen je core aan te spreken en diastase-specifieke oefeningen uit te voeren. Maar geef je lichaam ook tijd om te helen, het zelfhelend vermogen doet de eerste maanden na je zwangerschap goed zijn best. Veel rusten, gezond eten en stress reduceren dragen zeker bij tot een vlot herstel. De eerste zes maanden zien we de grootste verbetering, maar het is nooit te laat om dit te helpen helen.


Wil je meer weten over correct, veilig en efficiënt bewegen tijdens de zwangerschap? Dan is het online programma 'KRACHTIG ZWANGER' van de workin moms zeker iets voor jou! Boordevol workouts, workins & tips voor een krachtige zwangerschap!


bottom of page